Zulile Blinker

Wat meer informatie

Zulile Blinker is een Surinaamse spoken wordartiest die in Suriname werd geboren, maar opgroeide op Sint Maarten. Na haar middelbare schooltijd vertrok ze naar Nederland om te studeren.Zij heeft haar mindset dus grotendeels van Sint Maarten, het ‘grijp je kansen nu, want je weet nooit wanneer die boot met toeristen weer weggaat’. Je weet nooit wat morgen brengt.

Zulile is opgegroeid met de boodschap: je moet iets worden in de maatschappij. Zij wilde eigenlijk naar de theaterschool, maar ‘nee meisje, liever word je arts’. Zulile is zeer trots op haar keuze om vanaf haar zeventiende het lef te hebben om eerder voor haar dromen te kiezen, in plaats van geneeskunde studeren.  

Blinkers’ werk is divers en persoonlijk. Ze vertelt verhalen over haar eigen ervaringen, maar ook over de ervaringen van anderen. Haar onderwerpen zijn vaak controversieel, maar ze durft haar mening te geven en mensen aan het denken te zetten. Een van Blinkers’ bekendste werken is haar gedicht “Kibri Wi Mama Gron” (Bescherm onze Moeder Aarde). Dit gedicht gaat over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur. Blinker gebruikt haar poëzie onder andere om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Naast spoken word is Zulile ook bekend door haar radioshow “Wat We Doen” op FunX. In deze show spreekt ze met gasten over taboes, zoals seksualiteit, genderidentiteit en mentale gezondheid. Blinker wil met haar show mensen inspireren om over deze onderwerpen te praten en om verandering te brengen.

Blinker is een inspiratie voor veel mensen. Ze is een sterke vrouw die haar stem gebruikt om de wereld een betere plek te maken.

Interview

Behind The Scenes

Gedicht