EXPERIENCE

Zelf ben ik nog nooit in Suriname geweest en heb ik verder ook geen connectie met Suriname. Het zou simpel weg geen land zijn waar ik snel naartoe zou gaan, maar toen ik de kans kreeg om voor het PARROT project hierheen te vliegen, schreef ik mij meteen in. Het leek me een hele toffe ervaring, vooral omdat ik helemaal niet veel wist over dit land.

Toen wij vanuit het vliegveld naar ons appartement reden kreeg ik meteen een soort cultuur schok. Ik zag honden, veel bos gevuld met tropische bomen en heel veel hutjes langs de weg, waar mensen woonde. Ik zag kinderen buiten spelen en mensen de was ophangen bij hun woning. Ik vond het zo bizar om te beseffen dat mensen zo wonen en niet anders gewend zijn.

Uiteindelijk kwamen we meer de binnenstad in rijden, toen veranderde de hutten in woningen. Alsnog waren deze woningen echt niet te vergelijken met de woningen in Nederland. De huizen hier zijn vaak onafgemaakt en staan op een veld vol met zand. Ook zijn rijtjeshuizen hier echt geen ding, alle huizen staan van elkaar af.

Eenmaal aangekomen bij ’t appartement werden wij ontvangen door de eigenaresse van de appartementen, hier werd meteen een beeld voor mij geschetst van hoe de typische Surinamer is. Gastvrij, enthousiast en enorm vriendelijk. Deze gastvrijheid maakte ik vooral mee bij de familie van Kavish, de IT-er van onze groep. Wij werden vrijwel overal heen gebracht door zijn oom en neef en werden hartelijk ontvangen door zijn oma bij haar thuis. !


Geschreven door : Julia van den Broeke

Begin november hoorde NATIN student, Jannei, dat wij, de GLR studenten, naar hun toe kwamen voor het PARROT project. Hier was ze meteen enthousiast over, maar stiekem ook wel een beetje bang. Ze had een stereotype in haar hoofd van dat wij privileged zijn en het gevoel hebben dat wij boven de NATIN studenten staan, omdat wij nou eenmaal meer hebben.

“Ik was echt super excited toen ik hoorde dat jullie hierheen kwamen. Toen we uiteindelijk een introductie hadden via videobellen, vond ik jullie meteen super vriendelijk en vond ik jullie echt mooi. En toen begon de samenwerking eigenlijk meteen, vanaf het begin was er een goede samenwerking. Toen ik jullie zondag voor het eerst had ontmoet, was ik verlegen. Maar ik vond het leuk hoe accepting, open en lief waren.”

“Ik heb nog nooit eerder in mijn leven zo makkelijk gewerkt met een groep mensen die ik nooit eerder had gewerkt, en dat vond ik fijn aan jullie. Ik vond het eerst wel moeilijk omdat ik zelf een teruggetrokken persoon ben. De ervaring was iets wat ik nog nooit had meegemaakt, het is strak werken maar we komen er wel uit.”

“Al hoewel jullie privileged zijn en betere apparatuur hebben, zijn jullie super humble. Het was echt leuk om te zien dat jullie niet boven ons stonden, maar echt gewoon lief waren. Jullie zijn echt lieve mensen, ik dacht echt dat Nederlanders anders waren.”

Voordat de GLR studenten naar Suriname kwamen, is de opdracht gegeven om één GLR student en één NATIN student hun dag te volgen. Beide video’s laten zijn wat een typische Nederlander en een typische Surinamer in een dag zo’n beetje doet!

Geschreven door : Jannei Venetiaan’s